Βιογραφικό Σταύρος Κατσούλης

Βιογραφικό σημείωμα

Σταύρος Κατσούλης

Γεννήθηκε στη Σούδα το 1957 και μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του το 1965. Μετά την αποφοίτησή από το γυμνάσιο εισήλθε το 1980 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georg-August στο Γκέτινγκεν (Göttingen) Γερμανίας, αποφοίτησε δε τον Μάρτιο του 1986. Tον Μάιο του 1986 έλαβε την άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος στην Γερμανία.
Μετά την περάτωση των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή, εργάστηκε τα επόμενα 2 χρόνια από τον Ιούνιο 1986 έως τον Ιούνιο του 1988 στην ιατρική έρευνα στο εργαστήριο «Κλινική Ομάδα Εργασίας για Γαστρεντερική Ενδοκρινολογία» της διάσημης Εταιρείας Max-Planck (επικεφαλής Dr. J.M. Conlon) στο Γκέτινγκεν (Göttingen) Γερμανίας. Τα ερευνητικά του αποτελέσματα οδήγησαν σε 5 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε γνωστά διεθνή περιοδικά, καθώς και στη διατριβή του.

 

Τον Νοέμβριο του 1998 ενεκρίθη από τον Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστήμιου Georg-August Göttingen η εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα:
«Συγκριτική έρευνα in vitro σχετικά με τις επιδράσεις και τους μηχανισμούς δράσης της [Ser7] Νευροτενσίνης και Νευροτενσίνης στους γαστρεντερικούς λείους μυς ινδικών χοιριδίων και αρουραίων» υπό την επίβλεψη του διεθνές διάσημου γαστρεντερολόγου καθηγητή Dr. med. W. Creutzfeld. Κατόπιν προφορικής δοκιμασίας έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό άριστα «magna cum laude» και στης 22-11-1998 αναγορεύθηκα διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Georg-August στο Γκέτινγκεν (Göttingen) Γερμανίας.
Από των Αύγουστο του 1988 μέχρι των Σεπτέμβριο του 1992 ευτύχισε να ασκηθεί ως ειδικευόμενος ιατρός στην ιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Georg-August στο Γκέτινγκεν (Göttingen) Γερμανίας, στο τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ενδοκρινολογίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dr. med. W. Creutzfeldt. Εδώ πήρε τις πρώτες του εμπειρίες στη Γαστρεντερολογία και στην Ενδοσκόπηση. Με την απεριόριστη υποστήριξη του καθηγητή W. Creutzfeld, μπόρεσε παράλληλα στην κλινική του εκπαίδευση να συνεχίσει και τη ερευνητική του δραστηριότητα και επιστημονικό του έργο.

 

Μετά τη συνταξιοδότηση του καθηγητή Dr. med. W. Creutzfeldt στα τέλη Οκτωβρίου του 1992 μετακόμισε στο Κίελο (Kiel) Γερμανίας στην πανεπιστημιακή κλινική του Christian-Albrechts Πανεπιστημίου Κιελού στο γαστρεντερολογικό τμήμα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dr. med. U.R. Fölsch. Με τη απόλυτη υποστήριξη και αμέριστης βοήθειας του καθηγητή U.R. Fölsch και την γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη του Γερμανικού Ιδρύματος Ερευνών (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) στο πλαίσιο του έργου "Κανονισμός της γαστρεντερικής κινητικότητας" μεταξύ 1993 και 1998 συνέχιςε την επιστημονική του έρευνα. Τον Αύγουστο του 1993 του απονεμήθηκε για τις έρευνες μου το «Βραβείο Κινητικότητας από τη Γερμανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (Deutsche Gesellschaft für Stoffwechsel- und Verdauungskrankheiten, DGVS). Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 1993, κατόπιν λήψης σχετικής υποτροφίας από την Γερμανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (Deutsche Gesellschaft für Stoffwechsel- und Verdauungskrankheiten, DGVS), είχα ερευνητική παραμονή στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια (Commonwealth University of Virginia) στο εργαστήριο κινητικότητας του καθηγητή G.M. Makhlouf στο Ρίτσμοντ (Richmond), VA, ΗΠΑ. Το 1995 του απονεμήθηκε ερευνητικό βραβείο από την Ιατρική Εταιρεία του Κιέλου.

 

Το 1994 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Παθολογίας και το 1996 τον τίτλο της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας, το 2000 έκανε λήψη και της υποειδικότητας της Εντατικολογίας.
Τον Νοέμβριο του 1996 διορίστηκε επιμελητής στο γαστρεντερολογικό τμήμα της πανεπιστημιακής κλινικής του Christian-Albrechts Πανεπιστημίου Κιέλου (Kiel) Γερμανίας. Το Νοέμβριο του 1998 του αναθετήθηκε η ιατρική διοίκηση του ενδοσκοπικού τμήματος.

 

Τον Ιανουάριο του 1999 ενεκρίθη από την σύγκλητο του Christian-Albrechts Πανεπιστημίου Κιέλου η εκπόνηση της υφηγητικής του διατριβής με θέμα: «Η επίδραση του Pituitary Adenelyte Cyclase Activating Peptide (PACAP) στη γαστρεντερική κινητικότητα – μια in vitro μελέτη». Μετά τη διάλεξή μου με θέμα «Τα κύτταρα Cajal ως βηματοδότες και μεσολαβητές της νευροδιαβίβασης στον γαστρεντερικό σωλήνα» στις 18 Ιανουαρίου 1999 μπροστά από την ολομέλεια της ιατρικής σχολής του Christian-Albrechts Πανεπιστημίου Κίελου CAU του απένειμε η κοσμητεία την Venia Legendi και τον τίτλο του επίκουρου καθηγητή. Από τον Οκτώβρη του 2003 έως σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ (Bochum) Γερμανίας.
Την 1η Ιανουαρίου 2002 διορίστηκε διευθυντής του τμήματος Παθολογίας / Γαστρεντερολογίας στο Καθολικό Νοσοκομείο Karl-Leisner (KKLE) στην Κάτω Ρηνανία. Το νοσοκομείο αυτό είναι ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Χάινριχ-Χάινε (Heinrich-Heine) του Ντίσελντορφ (Düsseldorf). Κατείχε αυτήν τη θέση για 18 χρόνια μέχρι την εθελοντική παραίτησή μου στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

 

Στα 18 χρόνια της δουλειάς του ως διευθυντής Γαστρεντερολογίας στο KKLE, δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του φορέα ένα σύγχρονο και ισχυρό ενδοσκοπικό τμήμα που έγινε το σημείο αναφοράς για την περιοχή με 300.000 κατοίκους. Το γαστρεντερολογικό τμήμα νοσήλευε περίπου 2.800 ασθενής και αντιμετώπιζε περίπου 2.000 εξωτερικούς ασθενείς ετησίως. Εκτελούσε ετησίως περίπου 6.000 ενδοσκοπικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, ενδοσκοπικό υπέρηχο, παλίνδρομος χολαάγγειο/πανκρεατογραφία (ERCP), σιγμοειδοσκόπηση, ορθοσκόπηση, πρωκτοσκόπηση, εντεροσκόπηση με μονό μπαλόνι και ενδοσκοπήσεις με κάψουλα). Το φάσμα των υπηρεσιών περιλάμβανε επίσης ανάλυση εκπνεομένου υδρογόνου, pH-μετρία οισοφάγου και μανομετρία του οισοφάγου υψηλής ανάλυσης (HRM). Περαιτέρω εκτελούνταν περίπου 5.000 υπερηχογραφίες της άνω και κάτω κοιλία ετησίως. Λόγω του ευρέος φάσματος των γαστρεντερολογικών υπηρεσιών είχε πάρει το Γαστρεντερολογικό τμήμα από τον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας την άδεια για την πλήρη εκπαίδευση στην Γαστρεντερολογία, ο ίδιος είχα την εξουσιοδότηση της εκπαιδεύσης. Από το 2008 ήταν και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Γαστρεντερολογία του Ιατρικού Συλλόγου της Βόρειας Ρηνανίας.

 

Με περισσότερα από 30 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη Γερμανία, εκπαιδεύτηκε ως Παθολόγος, Γαστρεντερολόγος και Εντατικολόγος. Η εστίαση του ήταν σαφώς στη Γαστρεντερολογία και ιδιαίτερα στην επεμβατική ενδοσκόπηση. Στη Γερμανία έχει κάνει αμέτρητες ενδοσκοπικές εξετάσεις και ενδοσκοπικές επεμβάσεις. Χάρη στις σχετικά ήπιες επεμβατικές ενδοσκοπήσεις πολλοί ασθενείς αποφεύχθηκαν τις σίγουρα πιο επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις.
Κατόπιν από περισσότερα από 50 χρόνια στη Γερμανία και μια πλήρη επαγγελματική και επιστημονική καριέρα, η σύζυγός του και ο ιατρός αποφασίσανε να μετακομίσουνε στην Κρήτη την οποία είχαν πάντα στην καρδιά τους.

 

Μέλος σε επιστημονικές Εταιρίες

1. Γερμανική Γαστρεντερολογική Εταιρία
2. Ομοσπονδιακή Ένωση Γαστρεντερολογίας Γερμανίας
3. Γερμανική Εταιρεία Ενδοσκόπησης και Τεχνικές Απεικόνισης
4. Gastro-Liga e.V.
5. Γερμανική Εταιρεία Παθολογίας
6. Γερμανική Εταιρεία Διαβήτη
7. Ιατρική Εταιρεία Kiel
8. Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία
9. Μέλος εξεταστικής επιτροπής της Ιατρικής Εταιρείας Βόρειου Ρηνανίας για Γαστρεντερολογία

 

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

1. Πρακτική στην εσωτερική ιατρική, Πανεπιστήμιο Georg-August Göttingen (WS 88/89 έως SS 1992)
2. Πρακτική εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Εσωτερικής Ιατρικής (Τμήμα III), Πανεπιστήμιο Georg-August Göttingen (WS 88/89 έως SS 92)
3. Εργαστηριακό συνέδριο του εργαστηρίου έρευνας πεπτιδίων στο Πανεπιστήμιο Georg-August Göttingen (WS 89/90 έως WS 91/92)
4. Πρακτική άσκηση στην Εσωτερική Ιατρική, Ι. Ιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιου Christian-Albrechts Kiel (WS 92/93 έως SS 2003)
5. Πρακτική εκπαίδευση στην Εσωτερική Ιατρική (Τμήμα III), Ι. Ιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Christian-Albrechts Κιέλου (WS 92/93 έως SS 2003)
6. Επιστημονικό συνέδριο της Κλινικής Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής, Ι. Ιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Christian-Albrechts Κιέλου (SS 93, WS 2000/01)
7. Κλινική και μοριακή Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία: Σεμινάριο και Journal Club, Ι. Ιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Christian-Albrechts Κιέλου (SS 95
έως WS 2000/01)
8. Εκπαίδευση στην Εσωτερική Ιατρική, St. Joseph Hospital Bochum, του Πανεπιστημίου Ruhr Μπόχουμ (WS 2003/04 έως WS 2019/20)

 

Επιστημονική χρηματοδότηση

1993-1998: Επίδομα για υλικά και προσωπικό από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του έργου "Ρύθμιση της γαστρεντερικής κινητικότητας" (Έργα Ka1013 / 2-1 και Ka1013 / 2-2)

 

Βραβεία

1. Motility Award 1993, που απονεμήθηκε από τη Γερμανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας.
2. Βραβείο Έρευνας 1995 της Ιατρικής Εταιρείας στο Κιέλο.

 

Κριτής σε επιστημονικά περιοδικά

European Journal of Pharmacology
Digestion
Regulatory Peptides
Acta Physiologica Scandinavica
Diabetologia
Zeitschrift für Gastroenterologie
Peptides
International Journal of Colorectal Disease

 

Δημοσιεύσεις σε διεθνής επιστημονικά περιοδικά

1. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Effects of guinea pig (Ser 7 ) neurotensin on gastrointestinal smooth muscle. Eur. J. Pharmacol., 140: 353-356, 1987.
2. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Effects of neurotensin-related peptides on the motility of the guinea pig oesophagus. Eur. J. Pharmacol., 152: 363-366, 1988.
3. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Neurotensin and prostaglandin interactions in smooth muscle of the guinea pig stomach. Eur. J. Pharmacol., 158: 251-256,
1988.
4. Conlon, J.M., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and L. Thim. (Arg 3 ) substance P and neurokinin A from chicken small intestine. Regul. Pept., 20: 171-180, 1988.
5. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Calcitonin gene-related peptides relax guinea pig and rat gastric smooth muscle. Eur. J. Pharmacol., 161: 129-134, 1989.
6. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, H. Schwörer, and W. Creutzfeldt. Effects of galanin, its analogues and fragments on rat isolated fundus strips. Br. J. Pharmacol., 101: 297-300, 1990.
7. Schwörer, H., W.E. Schmidt, S. Katsoulis, and W. Creutzfeldt. Calcitonin gene-gene related peptide (CGRP) modulates cholinergic neurotransmission in the small intestine of man, pig, and guinea-pig via presynaptic CGRP receptors. Regul. Pept., 36: 345 – 358, 1991.
8. Schmidt, W.E., H. Kratzin, K. Eckart, D. Drews, G. Mundkowski, A. Clemens, S. Katsoulis, H. Schäfer, B. Gallwitz, and W. Creutzfeldt. Isolation and primary structure of pituitary human galanin, a 30 residue non-amidated peptide. Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 88: 11435 – 11439, 1991.
9. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, A. Clemens, H. Schwörer, and W. Creutzfeldt. Vasoactive intestinal polypeptide induces neurogenic contraction of guinea pig ileum. Involvement of acetylcholine and substance P. Regul. Pept., 38: 155-164, 1992.
10. Schwörer, H., S. Katsoulis, and K. Racke. Histamine inhibits 5- hydroxytryptamine release from the porcine small intestine: involvement of H 3 – receptors. Gastroenterology, 102: 1906-1912, 1992.
11. Schwörer, H., S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Pituitary adenylate cyclase activating peptide, a novel VIP-like gut-brain peptide, relaxes the guinea-pig taenia caeci via apamin-sensitive potassium channels. Naunyn-Schmiedeberg's Arch. Pharmacol., 346: 511-514, 1992.
12. Katsoulis, S., A. Clemens, H. Schwörer, W. Creutzfeldt, and W. E. Schmidt. PACAP is a stimulator of neurogenic contraction in the guinea pig ileum. Am. J. Physiol., 265: G295-G302, 1993.
13. Katsoulis, S., A. Clemens, H. Schwörer, W. Creutzfeldt, and W. E. Schmidt. Pituitary adenylate cyclase activating polypeptide (PACAP) is a potent relaxant of the rat ileum. Peptides, 14: 587-592, 1993.
14. Schwörer, H., A. Clemens, S. Katsoulis, H. Köhler, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Pituitary adenylate cyclase activating peptide is a potent modulator of human colonic motility. Scand. J. Gastroenterol., 28: 625-632, 1993.
15. Jin, J.-G., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and J.R. Grider. Inhibitory transmission in taenia coli mediated by distinct vasoactive intestinal peptide and apamin-sensitive pituitary adenylate cyclase activating peptide receptors. J. Pharmacol. Exp. Ther. 270: 433-439, 1994.
16. Grider J.R., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and J.-G. Jin. Regulation of the descending relaxation phase of intestinal peristalsis by PACAP. J. Auton. Nerv. Syst., 50, 151-159, 1994.
17. Schwarzhoff R., H. Schwörer, H. Fornefeld, C. Morys-Wortmann, S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, U.R. Fölsch and W.E. Schmidt. Specific monoclonal antibodies neutralize the action of PACAP 1-27 or PACAP 1-38 on intestinal muscle strips. Regul. Pept., 55, 57-67, 1995.
18. Katsoulis, S., A. Clemens, C. Morys-Wortmann, H. Schwörer, H. Schaube, H.- J. Klomp, U.R. Fölsch and W.E. Schmidt. Human galanin modulates human colonic motility in vitro: characterization of structural requirements. Scand. J. Gastroenterol., 31, 446-451, 1996.
19. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, R. Schwarzhoff, U. R. Fölsch, J.-G. Jin, J.R. Grider and G.M. Makhlouf. Inhibitory transmission in guinea pig stomach mediated by distinct receptors for pituitary adenylate cyclase activating peptide. J. Pharmacol. Exp. Ther., 278, 199-204, 1996.
20. Katsoulis, S. and W. E. Schmidt. Role of PACAP in the regulation of gastrointestinal motility. Ann. N.Y. Acad. Sci., 805, 364-378, 1996.
21. Clemens, A., S. Katsoulis, R. Nustede, K. Seyfarth, C. Morys-Wortmann, G.E. Feuerle, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Relaxant effect of xenin on rat ileum is mediated by apamin-sensitive neurotensin-type receptors. Am. J. Physiol., 272, G190-G196, 1997.
22. Katsoulis, S, und W.E. Schmidt. Oncogenes and Motility–The C-Kit Tyrosine Kinase Receptor in Intestinal Cajal Cells. Z. Gastroenterol., 35, 53-55, 1997.
23. Katsoulis, S, und U.R. Fölsch. Maintenance Therapy in Reflux Esophagitis. Z. Gastroenterol., 35, 159-162, 1997.
24. Katsoulis, S, und U.R. Fölsch. Is Long-Term Acid Suppression Dangerous in Existing Helicobacter Pylori Infection? Z. Gastroenterol., 35, 891-894, 1997.
25. Arendt T, Mönig H, Stüber E, Katsoulis S, Fölsch UR. Gallstones, the choledochoduodenal junction and initiation of acute pancreatitis: are two stones the culprits rather than one stone? Med Hypotheses. 2000;54(4):570‐573.
26. Arendt, T, E. Stüber, H. Mönig, U.R. Fölsch and S. Katsoulis. Dysphagia due to transmural migration of surgical material into the esophagus nine year after nissen fundoplication. Gastrointest. Endosc., 51, 607-610 (2000).
27. Hellmig S, Stüber E, Schulte C, Katsoulis S, Schreiber S, Fölsch UR. Rezidivierende schleimig-blutige Diarrhöen und Tenesmen bei einer 46-jährigen Frau – Manifestation einer Endometriose im Colon sigmoideum [Recurrent sanguineous and mucous diarrhea and spasms in a 46-year-old woman–manifestation of endometriosis in the colon sigmoideum]. Z Gastroenterol. 2002;40(5):291‐294.
28. Hellmig S, Stüber E, Katsoulis S, Fölsch UR. Bismuth subsalicylate in the cecum. Gastrointest. Endosc. 2002;56(4):565.
29. Hellmig S, Katsoulis S, Fölsch U. Symptomatic cholecystolithiasis after laparoscopic cholecystectomy. Surg Endosc. 2004;18(2):347.
30. Hellmig, S., Schöning F.v., Gadow, C., S. Katsoulis, Hedderich J., U.R. Fölsch, and E. Stüber. Gastric emptying time of fluids and solids in healthy subjects determined by 13 C breath tests: influence of age, sex and body mass index. J Gastroenterol Hepatol. 2006;21(12):1832‐1838.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

1. Katsoulis, S, und U. R. Fölsch: Sodbrennen. In: H.-H. Peter, M. Pfreundschuh, T. Philipp; J. Schölmerich, H.-P. Schuster, G. W. Sybrecht; Klinik der Gegenwart. Urban & Schwarzenberg Verlag (1996), IV, 20: pp. 1-18.
2. Katsoulis, S, und U.R. Fölsch: Leitsymptome: Dysphagie und Regurgitation. In: J. Schölmerich, S. C. Bischoff, M.P. Manns; Diagnostik in der Gastroenterologie und Hepatologie. Thieme Verlag (1997), II, pp. 20-29.
3. Katsoulis, S: Cajal-Zellen als Schrittmacher und Vermittler der Neurotransmission im Gastrointestinaltrakt. In: T. Kirchner, B. Lembcke, S. Kist; Ökosystem Darm VIII. Springer Verlag (1999), pp. 205-214.
4. Katsoulis, S: Pathophysiologie des Ösophagus. In: U.R. Fölsch, H. Kochsiek, R.F. Schmidt; Pathophysiologie des Menschen. Springer Verlag (2000), pp 261-268.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Effects of guinea pig Neurotensin ([Ser7]Neurotensin) on the gastrointestinal tract. Naunyn-Schmiedeberg's Arch. Pharmacol., 335 (S): 70, 1987.
2. Katsoulis, S., and J.M. Conlon. Effect of neurotensin-related peptides on the motility of the guinea pig oesophagus. Regul. Pept., 18: 346, 1987.
3. Mc Gregor, G.P., S. Katsoulis, and J.M. Conlon. Isolation and structural characterisation of gastrin-releasing peptide, neuromedin C and calcitonin gene-related peptide from a medullary thyroid carcinoma. J. steroid biochem., 28 (S): 43, 1987.
4. Katsoulis, S., J.M. Conlon, W.E. Schmidt, and W. Creutzfeldt. Effects of calcitonin-gene related peptides (CGRP), calcitonin (CT) and islet amyloid polypeptide (IAPP) on gastric motility of guinea pig and rat. Regul. Pept., 26: 77, 1989.
5. Katsoulis, S., W. Creutzfeldt, and J.M. Conlon. Calcitonin gene-related peptides relax guinea pig and rat gastric smooth muscle. Eur. J. Clin. Invest., 19: 70, 1989.
6. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, H. Schwörer, and W. Creutzfeldt. Structure-activity relationship of galanin on rat gastric smooth muscle in vitro. Digestion, 46 (S1): 51, 1990.
7. Schmidt, W.E., M. Höcker, S. Katsoulis, B. Gallwitz, E. Stübner. R. Schwarzhoff, H. Schäfer, K. Eckart, U.R. Fölsch, and W. Creutzfeldt. PACAP-27 and PACAP-38, synthesis and biological activity of two novel regulatory brain-gut peptides. Digestion, 46 (S1): 101, 1990.
8. Schwörer, H., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and W. Creutzfeldt. Evidence for presynaptic CGRP receptors on cholinergic neurons in the human duodenum and porcine small intestine. Digestion, 46 (S1): 103, 1990.
9. Schwörer, H., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and W. Creutzfeldt. The effects of calcitonin gene-related peptide on the circular muscle (CM) of the guinea-pig colon. Naunyn-Schmiedeberg's Arch. Pharmacol., 341 (S): 94, 1990.
10. Schwörer, H., K. Racke, S. Katsoulis, and W. Creutzfeldt. Histamine H 3 – receptors are involved in the histamine induced inhibition of serotonin release from porcine small intestine. J. Gastrointest. Motil., 2: 159, 1990.
11. Schwörer, H., W.E. Schmidt, S. Katsoulis, and W. Creutzfeldt. The effects of pituitary adenylate cyclase activating polypeptide (PACAP) on porcine small intestinal smooth muscle (Abstract). Naunyn-Schmiedeberg's Arch. Pharmacol., 343 (S): 103, 1991.
12. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, H. Schwörer, and W. Creutzfeldt. PACAP, a novel brain-gut peptide, induces contraction on the guinea pig ileum in vitro. Gastroenterology, 100: A456, 1991.
13. Schwörer, H., W.E. Schmidt, S. Katsoulis und W. Creutzfeldt. Die Wirkung von PACAP (Pituitary Adenylate Cyclase Activating Polypeptide) auf die Spontankontraktilität des Schweinedünndarms. Z. Gastroenterol., 29, 505, 1991.
14. Katsoulis, S., A. Clemens, H. Schwörer, R. Schlemminger, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Effect of non-amidated human galanin on human colonic motility in vitro: structure-activity relationship. Gastroenterology, 102: A466, 1992.
15. Schwörer, H., A. Clemens, S. Katsoulis, H. Köhler, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. The novel gut-brain peptide PACAP inhibits human colonic motility in vitro. Gastroenterology, 102: A511, 1992.
16. Schwörer, H., S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Charecterization of the relaxant effect of PACAP and VIP on the taenia caeci of the guinea pig. Regul. Pept., 248: 126, 1992.
17. Clemens, A., S. Katsoulis, H. Schwörer, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. The novel brain-gut peptide PACAP induces in vitro relaxation of the rat ileum (Abstract). Regul. Pept., 40: 126, 1992.
18. Katsoulis, S., A. Clemens, H. Schwörer, W. Creutzfeldt, und W.E. Schmidt. PACAP induziert eine neurogene Kontraktion am Meerschweinchenileum durch Freisetzung von Acetylcholin (ACh) und Substance P. Z. Gastroenterol., 30: 639, 1992.
19. Clemens, A., S. Katsoulis, H. Schwörer, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Das Neuropeptid PACAP hat eine potente relaxierende Wirkung am Ileum der Ratte. Z. Gastroenterol., 30: 613, 1992.
20. Schwörer, H., A. Clemens, S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Vergleich der Wirkung von PACAP und VIP auf die intestinale Motilität bei verschiedenen Spezies. Z. Gastroenterol., 30: 682, 1992.
21. Schwörer, H., A. Clemens, S. Katsoulis, H. Köhler, W. Creutzfeldt, and W.E. Schmidt. Effects of pituitary adenylate cyclase activating peptide (PACAP) and vasoactive intestinal polypeptide (VIP) on human colonic motility. Naunyn- Schmiedeberg's Arch. Pharmacol., 345 (S): 116, 1992.
22. Schwarzhoff R., H. Schwörer, H. Fornefeld, S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. The actions of PACAP (1-27) and PACAP (1-38) on intestinal muscle strips are specifically neutralized by monoclonal antibodies. Gastroenterology, 104: A507, 1993.
23. Schwarzhoff R., H. Schwörer, H. Fornefeld, S. Katsoulis, W. Creutzfeldt, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Monoklonale Antikörper neutralisieren spezifisch die Wirkung von PACAP(1-27) und PACAP(1-38) auf intestinale Muskelstreifen. Z. Gastroenterol., 31: 507, 1993.
24. Katsoulis, S., W.E. Schmidt, U. R. Fölsch, J.-G. Jin, and J.R. Grider. Inhibitory neurotransmission by PACAP in guinea pig stomach is mediated by VIP/PACAP-II receptors and by distinct apamin-sensitiv receptors. Gastroenterology, 106: A521, 1994.
25. Jin, J.-G., S. Katsoulis, J.R. Grider, and G.M. Makhlouf. Apamin-sensitive PACAP receptors on dispersed muscle cells of guinea pig taenia coli. Gastroenterology, 106: A519, 1994.
26. Jin, J.-G., S. Katsoulis, W.E. Schmidt, and J.R. Grider. Inhibitory co-transmission by PACAP and VIP in guinea pig taenia coli. Gastroenterology, 106: A519, 1994.
27. Grider, J.R., J.-G. Jin, S. Katsoulis, and W.E. Schmidt. Concurrent release of VIP and PACAP generates NO and mediates the descending relaxation phase of peristalsis. Gastroenterology, 106: A812, 1994.
28. Katsoulis, S., J.-G. Jin, J.R. Grider, R. Schwarzhoff, U. R. Fölsch, und W.E. Schmidt. Inhibitorische Neurotransmission durch PACAP am Magen wird durch VIP/PACAP-2 und Apamin-sensitiven PACAP-1 Rezeptoren vermittelt. Z. Gastroenterol., 32, 528, 1994.
29. Clemens, A., S. Katsoulis, R. Nustede, K. Seyfarth, C. Morys-Wortmann, G.E. Feuerle, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Xenin relaxes precontracted rat ileal smooth muscle in vitro: structure activity relationship and binding studies. Gastroenterology, 108: A585, 1995.
30. Katsoulis, S., R. Neumann, A. Clemens, C. Morys-Wortmann, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Motor effects of xenin on circular human colonic strips: mode of action and structure-function analysis. Gastroenterology, 108: A626, 1995.
31. Clemens, A., S. Katsoulis, C. Morys-Wortmann, R. Nustede, K. Seyfarth, G.E. Feuerle, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Xenin induces relaxation of rat ileum in vitro: mode of action. Gut, 37 (S2): 72, 1995.
32. Katsoulis, S., A. Clemens, C. Morys-Wortmann, R. Neumann, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Effect of novel peptide xenin and related peptides on human colonic motility. Gut, 37 (S2): 72, 1995.
33. Katsoulis, S., A. Clemens, C. Morys-Wortmann, R. Neumann, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Xenin and related peptides modulates human colonic motility in vitro. Neurogastroenterol. Mot., 7: 265, 1995.
34. Katsoulis, S., J. Orthmann, A. Clemens, R. Neumann, U.R. Fölsch, and W.E. Schmidt. Endothelins (ETs) stimulates contraction in human small intestine via ETA receptors. Gastroenterology, 110: A692, 1996.
35. Katsoulis, S., J. Orthmann, R. Neumann, H.-J. Klomp, U.R. Fölsch, und W.E. Schmidt. Endotheline (ET) kontrahieren den menschlichen Dünndarm durch Aktivierung von ETA-Rezeptoren. Z. Gastroenterol., 34, 641, 1996.
36. Katsoulis, S., R. Neumann, H. Schäfer, W.E. Schmidt und U.R. Fölsch. PACAP und VIP relaxieren das humane Kolon durch intrazelluläre Bildung sowohl von cAMP als auch cGMP. Z. Gastroenterol., 35, 715-716, 1997.
37. Katsoulis, S., R. Neumann, H.-J. Klomp, A. Schmidt, W.E. Schmidt, U.R. Fölsch. PACAP and VIP relax human colonic smooth muscle cells by NO-independent pathways. Gastroenterology, 114: A775, 1998.
38. Katsoulis, S., J. Orthmann, R. Neumann, H.-J. Klomp, A. Schmid, U.R. Fölsch. Endothelin (ET) kontrahiert disperse longitudinale Muskelzellen vom menschlichen Dünndarm durch ET A -Rezeptoren. Rolle von Calcium und PLA 2 . Z. Gastroenterol., 36, 667, 1998.
39. Katsoulis, S., R. Neumann, H.-J. Klomp, A. Schmid, U.R. Fölsch. Relaxierende Effekte von Glutamat am Gastrointestinaltrakt von Mensch und Meerschweinchen. Z. Gastroenterol., 36, 745, 1998.

Call Now Button