Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

είναι όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο. Υπάρχει μια φυσιολογική παλινδρόμηση ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Ο κύριος μηχανισμός ο οποίος ευθύνεται για τα επεισόδια αυτής της κατάστασης που ονομάζεται ΓΟΠ είναι η παροδική χαλάρωση του κατωτέρου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ως μια από τις πιο κοινές γαστρεντερικές παθήσεις, επηρεάζει το 13-19% των ανθρώπων παγκοσμίως και έχει μεγαλύτερη επικράτηση στον δυτικό κόσμο.

 

Αίσθημα καούρας στο στήθος είναι το κύριο σύμπτωμα της παλινδρόμησης, αλλά επίσης και πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα και στο στήθος εκδηλώνονται συχνά. Το τελευταίο εξηγεί τη στεφανιαία νόσο ως διαφορική διάγνωση. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως βήχα, βραχνάδα στη φωνή και επιδείνωση του προϋπάρχοντας άσθματος. Αυτά είναι γνωστά ως εξωοισοφαγικά συμπτώματα.

 

Από την άλλη, μπορεί να συμβαίνει παλινδρόμηση με ήπια συμπτώματα η και χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό είναι πολύ σημαντικό για την διάγνωση. Άνθρωποι με παχυσαρκία, διαφραγματοκήλη, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα και καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για παλινδρόμηση. Επίσης παρατηρείται συχνά στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες επιθηλιακές αλλαγές (οισοφάγος Barrett – μια προκαρκινική βλάβη, ουλώδης στένωσης) και επίσης σε αδενοκαρκίνωμα. Σε αυτές τις περiπτώσεις εμφανίζεται αργά η γρήγορα δυσκολία και λιγότερο συχνά πόνος στην κατάποση. Αυτό είναι ένα σημάδι συναγερμού και απαιτεί άμεση γαστροσκόπηση. Άλλα συμπτώματα συναγερμού σε αυτό το πλαίσιο είναι αναιμία, ανεπιθύμητη απώλεια βάρους και αιματηρός εμετός.

 

Οι ασθενείς που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πλέον το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά με φάρμακα που καταστέλλουν την έκκριση του οξέος από το στομάχι. Αυτά είναι κυρίως αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Υπό ορισμένες συνθήκες η θεραπεία πρέπει να τηρείται μόνιμα. Υπάρχουν και χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που μπορούν να εξεταστούν για ορισμένες ενδείξεις. Εδώ είναι σημαντικό για τον ασθενή η γνώσει πιθανών επιπλοκών που μπορούν να προκύψουν.

 

Συνήθειες όπως η απόλαυση καφέ, κρασιού, να ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό επιδεινώνουν συχνά τα συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:

  • μείωση του σωματικού βάρους όταν υπάρχει παχυσαρκία
  • τρώτε μικρά γεύματα, και τα γεύματα σας να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κατάκλιση
  • να κοιμάστε με ανασηκωμένο το κεφάλι του κρεβατιού σας κατά 30° (10 – 20 cm),
  • το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι δεν βοηθάει
  • διακόψτε το κάπνισμα
  • μην φοράτε σφιχτά ρούχα η σφιχτές ζώνες
  • μην μεταφέρετε ή ανυψώνετε βαριά φορτία
  • αποφεύγετε να σκύβετε διότι πιέζετε το στομάχι
  • ορισμένες τροφές όπως λιπαρά, χυμοί φρούτων, αεριούχα ποτά, σκόρδο, μπαχαρικά, σοκολάτες, σιροπιαστά γλυκά και καφές κ.α. μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Επομένως, αποφύγετε τα τρόφιμα που είχατε την εμπειρία να σας προκαλούν παλινδρόμηση
  • επίσης η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά του λευκού κρασιού και της σαμπάνιας, μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα

 

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε την παραπέρα θεραπεία σας με τον γαστρεντερολόγο σας.

Call Now Button