Αιμορροΐδες και δερματικά ράκη

Αιμορροΐδες και δερματικά ράκη

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική δομή (corpus cavernosum recti) που συμβάλλει σημαντικά στη λεπτή ρύθμιση της εγκράτειας στην περιοχή του πρωκτού. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η έκκριση, ο κνησμός, το κάψιμο, η αιμορραγία (ειδικά σε χαρτί), ένα αίσθημα ατελούς αφόδευσης και συμπτώματα πρόπτωσης.

 

Οι προεξέχουσες αιμορροΐδες είναι εσωτερικές αιμορροΐδες που μερικές φορές διογκώνονται έξω από τον πρωκτό. Είναι δυνατόν να ωθήσετε αυτές τις αιμορροΐδες πίσω μέσα, αλλά μπορεί να επιστρέψουν χωρίς παρέμβαση.

 

Η διάγνωση των εσωτερικών αιμορροΐδες γίνεται με την πρωκτοσκόπηση. Ο απλούστερος τρόπος αντιμετώπισης αιμορροΐδων είναι η απολίνωσης με ελαστικούς δακτύλιους και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πρωκτοσκόπησης. H απολίνωση των αιμορροΐδων εκτελείται με μία συσκευή περίδεσης με την οποία τοποθετούνται ελαστικοί δακτύλιοι στις αιμορροΐδες. Συνήθως απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για πλήρη εξάλειψη.

 

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προεξέχουν από τον πρωκτό. Τείνουν να προκαλούν περισσότερο πόνο από τις εσωτερικές αιμορροΐδες, επειδή το εξωτερικό του πρωκτού είναι πιο ευαίσθητο από το εσωτερικό.

 

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλαπλούς τύπους αιμορροΐδας ταυτόχρονα.

 

Εξωτερικές αιμορροΐδες φέρνουν συχνά φαγούρα και μπορεί να είναι επώδυνες. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως λίγο πιο ροζ από το περιβάλλον δέρμα. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες συνήθως απομακρύνονται μόνες τους. Η αντιμετώπιση και θεραπεία των αιμορροΐδων είναι κυρίως συντηρητικός.

 

Πολλές φορές οι αιμορροΐδες συγχέονται με τις δερματικές πτυχές ή όπως αλλιώς λέγονται τα δερματικά ράκη (skin tags). Αυτές αποτελούν συχνό εύρημα και δημιουργούνται από τη χαλάρωση του περιπρωκτικού δέρματος. Μπορεί να συνοδεύουν τις εσωτερικές αιμορροΐδες και μάλιστα συχνά υπάρχει μια τάση του πρωκτικού βλεννογόνου να διολισθαίνει προς τα κάτω. Η διάγνωση γίνεται με την επισκόπηση. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και δεν έχουν απολύτως καμία παθολογική σημασία. Ασθενείς, όμως, με κνησμό του πρωκτού, όταν έχουν μεγάλες δερματικές πτυχές είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά μετά την αφόδευση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κνησμού. Οι ασυμπτωματικές πτυχές δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία.

Call Now Button